08-10-2023: Friesland meets Groningen

Terug naar album overzicht

TOERTOCHT ‘FRIESLAND MEETS GRONINGEN’ 8 oktober 2023

De laatste clubrit van dit jaar was de rit die René van Es voor ons had uitgezet in het grensgebied tussen Friesland en Groningen. Met zo’n 36 inschrijvingen was het een mooie opkomst voor de rit die voor velen niet naast de deur van start ging. Er kan worden teruggekeken op een prachtige dag waar ook het weer zich van zijn goede kant liet zien.

We kwamen bij elkaar in Beetsterzwaag, bij Boerderij “De Buorskip”.

Na ontvangst met koffie en suikerbrood kon de eerste equipe rond elf uur van start gaan.
Het eerste deel van de tocht voerde ons door het grensgebied tussen Friesland en Groningen. Prachtig oud landschap dat een grote variatie laat zien, van bos, weide- en landbouwgrond en natuurlandschap langs beken en kanalen. Zo reden we geruime tijd langs de Kolonievaart, een in de 19e eeuw aangelegde waterweg die was uitgegraven met de hand, om vaarten uit eerdere jaren, provinciegrenzen overschrijdend, met elkaar te verbinden voor verbetering van de economische mogelijkheden. Heel ander landschap dan je van Friesland zou verwachten! Gaandeweg werd de provinciegrens naar het Westerkwartier in Groningen overgestoken.

Bestemming voor de lunch was het Museumplein in Grootegast. Daar zijn drie musea gevestigd die zeer de moeite waard zijn om nog een keertje een bezoek te brengen.

Zo is er een Lego-museum (Het Legiomuseum) het Victorymuseum, met een zeer grote expositie van legermateriaal uit de Tweede Wereldoorlog, in een prachtige opstelling, en een drukkerijmuseum, met offsetpersen, historische schrijfmachines, de eerste tekstverwerkers met margrietwiel en natuurlijk het klassieke IBM bolletje.

De lunchlocatie is bekend onder de naam LegioLand, Legolaan 1c, Grootegast, waar vroeger de LEGO importeur was gevestigd. Wie heeft daar niet mee gespeeld in zijn jonge jaren? Hier kregen we een prima verzorgde lunch aangeboden. Er was ruim gelegenheid om het aantrekkelijke LEGO museum en in een ander deel van het complex het Victorymuseum en drukkerijexpositie te bezoeken.

De terugrit voerde door diverse kleine plaatsjes terug naar Friesland. Het eindpunt was  in Oldeberkoop. Daar was vanaf 16.00 uur de ontvangst bij de Stichting Multifunctionele Accommodatie (MFA) Oldeberkoop.

De zeer geslaagd dag werd daar afgesloten met een hapje en een drankje.

Bij Restaurant Hof van Oldeberkoop, twee straatjes verder dan het eindpunt, bleef een aantal deelnemers nog even gezellig napraten en genieten van een goed verzorgd diner.

De foto's zijn van verschillende deelnemers aan deze gezellige dag.


Laatst toegevoegde foto's

meer foto's