8 juli 2018: Jubileumrit 30 jaar BMW Klassiek

Terug naar album overzicht

Onder de titel “Van de oorlog op en rond Schiphol, naar De 12 van Oldenheim” werd op zondag 8 juli 2018 de jubileumrit verreden, die in het teken stond van 30 jaar BMW Klassieke Autoclub. Voor deze rit hadden zich maar liefst 50 equipes ingeschreven.

De rit was uitgezet in het waterrijke gebied ten zuiden van Aalsmeer. We vertrokken richting de Kagerplassen en Leiderdorp om daarna naar het oosten te keren en via Nieuwveen, Nieuwkoop, Breukelen en Maarssen, te eindigen in Harmelen. De rit over goed 108 kilometer was uitgezet door Geurt Plomp en Harry Tenthof van Noorden.

De start was bij het “Crash Museum” in Aalsmeerderbrug, waar de deelnemers een prachtig verzorgd routeboek aangereikt kregen.

Het museum is gevestigd in het fort bij Aalsmeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Sinds 1987 is CRASH actief met onderzoek in de regio Randstad waar zij hoofdzakelijk haar werkgebied heeft. In dit gebied zijn in de oorlogsjaren circa 750 vliegtuigen neergekomen.
Enthousiaste vrijwilligers houden het museum in stand en geven rondleidingen en informatie over de bijzondere collectie, waar nog regelmatig spullen aan worden toegevoegd.

Inschrijven voor de rit gebeurde “op de kofferbak” (of was het de motorkap?) van de BMW 700 van Geurt. Nadat iedereen aan deze formaliteit had voldaan kon na een briefing van start worden gegaan. De organisatie had ook gezorgd voor een passende ontvangst met koffie en iets erbij.

Dank voor de vrijwilligers van CRASH voor de gulle gastvrijheid die we hebben mogen ervaren!

De afstand van het eerste gedeelte van deze Jubileumrit door Waterrijk Holland ging over 42,5 km om de dag te onderbreken voor de lunch bij De Sfeerstal in Nieuwveen.

Als iedereen aan de lunch is neemt de voorzitter de gelegenheid te baat voor een kleine toespraak om iedereen welkom te heten en mee te nemen in een stukje historie van de club. We vieren vandaag namelijk het 30-jarig bestaan, een reden om vooral de leden daarmee te feliciteren en de wens uit te spreken dat er nog vele jaren zullen volgen.

Middagdeel van de Jubileumrit gaat over 65,5 km en eindigt in het mooie Harmelen.
We doen een aantal zeer kenmerkende dorpjes aan, waaronder Nieuwkoop, Woerdense Verlaat, Kockengen en het bekende Haarzuilens.
Omdat in andere jaren rond deze tijd de Kersenrit werd verreden konden de organisatoren het niet nalaten om een plaats op de route te zoeken waar kersen werden aangeboden. In het routeboek is die plaats duidelijk aangegeven, zodat niemand deze lekkernijen hoefde te missen: Op de Breudijk waren ze rijkelijk verkrijgbaar.

Het eindpunt van de rit in Harmelen was gepland bij de Kloosterhoeve.

De deelnemers werden nog onderworpen aan een test om te controleren of ze de omgeving en bijzonderheden goed in zich hadden opgenomen.
PeterJan van Kooten, die zijn antwoorden gaf door “impulsieve schatting”, werd tot zijn niet geringe verrassing eerste. Hij kon met gepaste trots de felicitaties en de hoofdprijs van Geurt Plomp in ontvangst nemen. Een flinke kist kersen uit de kersenstal aan de Breudijk werd zijn deel.

De dag werd daarna afgesloten met een toost op het 30-jarig bestaan van de club, waarbij de voorzitter de wens uitsprak dat we nog lang zullen mogen genieten van het gebruik van onze klassieke voertuigen, ook als voor het gebruik van fossiele brandstoffen steeds meer hindernissen worden opgeroepen.

Degenen die zich hadden opgegeven voor de aansluitende barbecue bleven nog gezellig napraten en konden genieten van de op het rooster bereidde vlees en vis en het uitgebreide buffet met bijgerechten.

BMW Klassiek kijkt terug op een geslaagde dag, met dank aan Geurt en Harry voor het uitzetten van de rit en Elles en Trudie, die de route hebben gecontroleerd. Hulde!


Laatst toegevoegde foto's

meer foto's