08-09-2019: Salland - Twente toerrit

Terug naar album overzicht

Op zondag 8 september werd een prachtige rit verreden door Overijssel. Deze ging van start in Deventer, een historische stad met een prachtige oude kern, gelegen aan de IJssel.

Na de start in de Worp bij Deventer ging de rit langs de westelijke dijken van de IJssel richting het pontje bij Olst om daar de rivier over te steken en van daaruit het mooie Salland te verkennen. Via een aantal pittoreske dorpjes in de richting van de Sallandse Heuvelrug, een bos-en heide rijke omgeving nabij het Reggedal op de grens van Twente en Salland. Deze ruim 80 meter hoge heuvelrug is niet alleen een prachtig Nationaal park, maar biedt bij mooi weer ook prachtige vergezichten richting het Twentse achterland. De Sallandse Heuvelrug eindigt in Nijverdal, een middelgrote plaats die zijn bestaan te danken heeft aan de voor de textielindustrie belangrijke kruising tussen de rivier de Regge en het karrenspoor tussen Enschede en Zwolle. In de volksmond wordt deze route nog steeds zo genoemd. Het ochtend gedeelte werd afgesloten op de Hellendoornse berg om gezamenlijk van de lunch te genieten. 

Na de lunch werd terug gereden naar de regio Salland en via het oude motorcircuit van Luttenberg (dit stratencircuit werd "De Luttenbergring" genoemd) naar de Lemelerberg. Na het passeren van deze ruim 60 meter hoge heuvelrug werd de rit vervolgd door de Vechtstreek; via Beerze en Diffelen langs de oevers van de Vecht richting Hardenberg. Naast Nijverdal de enige grote plaats waar we doorheen zouden rijden. Bij het verlaten van Hardenberg werd afscheid genomen van de regio Salland voor het laatste stuk naar Grafschaft Bentheim. Via een landelijke route de weg terug naar Nederland om voor de tweede keer die dag in het mooie Twente aan te komen.

Aan het eind van de middag werd onder het genot van een drankje de dag afgesloten bij Drostes Herberg in Tubbergen. 

Er is een voor velen een onbekend en prachtig gebied doorkruist, met dank aan Raymond Woertman, die met de door hem uitgezette route dit deel van ons land op voortreffelijke wijze voor BMW Klassiek onder de aandacht heeft gebracht.


Laatst toegevoegde foto's

meer foto's