30-05-2021: Picknickrit Westerwolde

Terug naar album overzicht

Picknickrit 30 mei 2021

Op 30 mei is de picknickrit verreden die voor 11 oktober 2020 op de kalender stond. De beperkingen als gevolg van de corona-pandemie stond deze rit toen in de weg. De horeca was gesloten en voor een onderbreking tijdens de picknick waren geen passende sanitaire voorzieningen te organiseren.

In mei waren er ineens weer mogelijkheden, die door BMW Klassiek met beide handen werden aangegrepen.

Al gauw hadden zich ruim 30 equipes aangemeld om naar Oost-Groningen af t reizen voor een prachtige rit door Westerwolde.

De deelnemers kwamen samen op de terrassen van de Pekelahof in Oude Pekela, om van daaruit de rit door Westerwolde te maken. De weergoden werkten goed mee om van deze dag een prachtige dag te maken.

Vanuit Pekela werd een rit gemaakt die via Blijham richting Oudeschans ging. Een schilderachtig plaatsje dat vroeger aan de kust van de Dollard lag en daarom indertijd van strategisch belang. Nu is het een prachtig gerestaureerd vestingdorp met historische gebouwen en een museum waar de historie van het gebied kan worden bekeken.

Van Oudeschans ging het naar Bellingwolde, waar het Rechthuis (anno 1643) kon worden bekeken, om daarna de rit te vervolgen naar Wedde. In de nabijheid van De Burcht in Wedde kregen de deelnemers een picknickpakket (Lekkers van Lotte) aangereikt, vervaardigd van Groningse producten. De Burcht, met daarin het Kinderhotel, was voor ons opengesteld om van de toiletten gebruik te kunnen maken. Er kon een rondwandeling worden gemaakt. Terras en gazons stonden ter beschikking om van de picknick-lunch te genieten.picknick bij De Burcht Wedde

De Burcht neemt een belangrijke plaats in als het gaat om de historie van Nederland. Het is namelijk de plaats waar de beraadslagingen plaatsvonden voor de oprichting van de Staat der Nederlanden.

In 1568 begint hier de 80-jarige oorlog, als graaf Lodewijk van Nassau met het Staatse leger vanuit Wedde naar Heiligerlee trekt om de Spanjaarden te bevechten. De slag bij Heiligerlee was daarvan het gevolg. De eerste gevechten voor een vrij en onafhankelijk Nederland.

Na de lunch werd de rit door Westerwolde vervolgd langs de stroompjes Westerwoldse Aa en Ruiten Aa, om op het eindpunt in Bourtange nog even  na te praten op de terrassen van ’s Lands Huys, de eeuwenoude herberg in het centrum van dit historische vestingdorp.

BMW Klassiek kijkt terug op een zeer geslaagde picknickrit, die moet worden gezien als een eerste stap naar de officiële opening van het seizoen 2021.

De foto's zijn gemaakt door Jolanda Holtvluwer.


Laatst toegevoegde foto's

meer foto's